E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Dünyanın birçok yerinde, e-ticaret siteleri geleneksel alışveriş mağazalarından daha hızlı büyüyor. Bu günlerde mağaza sahipleri mal ve hizmetlerini çevrimiçi olarak sunmaya başlıyor. Bugün iş dünyasında başarı ve başarısızlık arasındaki ince çizgi, strateji ve web sitesi varlığı ile tanımlanır. Ne yazık ki bu koşullar olmadan e-ticaret siteleri başarısız oluyor. Bu makale bir e-ticaret kılavuzu sağlar ve e-ticaretin nasıl yapılacağına ilişkin soruları yanıtlar. Güvenilir ve başarılı bir e-ticaret sitesi nasıl kurarım Bu soruyu cevaplamak için öncelikle web sitenizde ne sattığınızla ilgili birkaç faktörü belirlemek yardımcı olur. Ardından online mağazanızı hazırlayabilirsiniz.
Satışını Vereceğiniz Ürünlerinizi Belirleyin!
Bir e-ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız, öncelikle hangi ürünleri satacağınıza karar vermelisiniz. İster el yapımı ister uygun fiyatlı ürünler sergilemek isteyin, perakende veya toptan ürünler satabilirsiniz. Tüm çevrimiçi mağazalar, giriş seviyesi bir ürün gerektirir. Satmak istediğiniz ürüne talep olduğunu anlamak için öncelikle biraz araştırma yapmalısınız. Öncelikle, ürününüz için bir pazar olduğundan emin olun. Bir pazarınız varsa, ürününüzün o pazarlarda kendine yer bulmasını sağlayacak özelliklere sahip olup olmadığına bakmak mantıklıdır. Fiyatlandırma konusunda birçok rakiple rekabet edebildiğinizden emin olun.
Satılacak Ürünlerin Fiyatlarını Belirleyin!
Bir iş veya şirket kurduğunuzda yapmanız gereken ilk şey, ürününüzün fiyatını belirlemektir. Fiyatlarınızı çok düşük tutarsanız, sadece giderlerinizi karşılamak için zarar edebilir veya kar edebilirsiniz. Bir e-ticaret web sitesi oluşturmak için ne kadar zaman ve çaba harcadığınız utanç verici olabilir. Fiyat çok yüksek olursa yeterince satamayabilir ve ürün patlayabilir. Bu e-ticaret kılavuzu, bu makalenin geri kalanında yapmanız gerekenler konusunda size yol gösterecektir. Ürününüz için ideal fiyatı belirlemek için öncelikle ürün başına harcamanızı hesaplamanız gerekir. Maliyet şunları içerir:
- Üründe kullanılan malzemelerin maliyeti
- E-ticaret siteniz için ödediğiniz hosting ücretleri, nakliye ve vergiler
- Kredi kartı, Paypal bankamatik, pazarlama ve reklam giderleri
Bu öğelerin her birini hesapladıktan sonra karı hesaplayın. Fiyatlandırma konusunda en net kararı vermeden önce rakiplerinizin piyasadaki fiyatlarını araştırmak mantıklıdır. Rekabetçi kalabilmek için fiyatlarımızı düşürmemiz gerekiyor.
Sevkiyat Maliyetini Ve Diğer Masrafları Araştırın!
Fiziksel ürünler satıyorsanız, ürünün müşteriye nasıl sevk edildiğine dair detaylı araştırma yapmanıza yardımcı olur. İlk olarak, tüm nakliye masraflarını müşteriden tahsil edebilirsiniz. Günümüzde birçok e-ticaret sitesi bu maliyeti müşterilerine yansıtmaktadır. Unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri, nakliye maliyetlerinin müşterileriniz üzerinde psikolojik bir etkisi olduğudur. Birçok müşteri, yüksek nakliye ve teslimat ücretleri nedeniyle ürününüzü satın almayı bıraktı. Bu nedenle, aşağıdaki nakliye yöntemleri mevcuttur:
- Ücretsiz kargo sunun ve kargo ücretini karşılamak için ürünün fiyatını yükseltin.
- Belirli bir satın alma tutarının üzerindeki siparişler için ücretsiz kargo seçeneği oluşturun.
- Sabit bir nakliye ücreti belirleyin.
E-ticaret İnternet Sunucu(Hosting) Seçimi Yapın!
Günümüzde e-ticaret sitesi kurmak isteyen kişilerin birçok seçeneği bulunmaktadır. Ürünlerinizi Gittigidiyor, trendyol, N11 gibi platformlarda satabilir veya kendi markanızı oluşturabilirsiniz.
Alan Adı ve Marka Tercihi Yapın!
İşinin en iyi yanı bu. Müşterileriniz ve arkadaşlarınız sizden aldıkları ürünün adını söylediklerinde ne diyorlar bu noktada tanım tamamen size kalmış. E-ticaret sitenizde sattığınız ürünler hakkında araştırma yapmak, bir şeyler söylemek, sizin için anlamlı olan kelime ve deyimleri bulmak için zaman ayırmanız gerekiyor. Çeşitli firmaların benimsediği kelimelerden uzak durun. E-ticaret sitenizi kurmak için alan adı seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dikkatli ve derinlemesine bir göz atalım.
E-ticaret Web Sitenizin Hazırlanmasını Sağlayın!
Bir web sitesi oluşturduktan sonra ürün eklemek yeterli değildir. Ürün sayfaları dışında oluşturduğunuz herhangi bir e-ticaret sitesi sayfası şunları içermelidir:
- Haftalık teklifler ve indirimli ürün sayfaları
- Firmamız hakkında kısaca bilgi veren bir sayfa
- Müşteri iletişim sayfası · Marka güncellemeleri ve araştırmaları için haberler, güncel olaylar ve blog sayfaları.
Bir Şirket Hesabı Oluşturun!
Çevrimiçi mağazanın para göndermek ve kredi kartı ödemeleri almak için kullanabileceği bir hesap açın. Bu aynı zamanda kurumsal hesaplarla da yapılabilir. Bu durumda Chase ve Paypal gibi büyük markalarla ortaklık yapan kurumların yanı sıra PaySimple ve BluePay gibi küçük işletmelerle de anlaşma yapabilirsiniz. Paranızı alabilmek için bu şirketlere belirli bir miktar ödemeniz gerekiyor. Müşterilerinizden ödeme almak için bunu yapmanız gerekir.
SSL Sertifikası Alın!
E-ticaret sitelerinin SSL sertifikası satın alması gerekir. Online alışveriş yapılan web sitesinin URL'sinin yanında görünen bu sertifikalar sayesinde müşteriler, kişisel bilgilerinin korunduğunu biliyorlar. Müşteriler kişisel ödeme bilgilerini sağladığında, bu bilgilerin korunması için bir SSL sertifikası gerekir. SSL, bu bilgilerin ele geçirilmesini engeller.
Satışa Başlayın!
Bir çevrimiçi mağaza açtıysanız ancak yeterince ilgi görmüyorsanız, devam edin ve onu tanıtın. İçerik pazarlaması, sosyal medya ve ücretli reklam, başarılı bir e-ticaret sitesi oluşturmak için gereken görevlerdir. Ancak, e-ticaret web sitenize bu yatırımları yapmak için çok erkense ve finansal olarak hazır değilseniz, kulaktan kulağa iletişim kullanılabilir. Web sitenizi arkadaşlarınıza, profesyonellere ve web sitenizin ait olduğu sektörle ilgili kişilere yönlendirebilirsiniz.