Google PageSpeed Insights Nedir?
2010 yılında Google tarafından geliştirilen bir araçtır. Web sitesi sahipleri bu aracı son on yıldır yoğun bir şekilde kullanıyor. Birçok web sitesi sahibi bu araç sayesinde elde ettiği verileri değerlendirerek web sitesinde çeşitli değişiklikler yapmaktadır. Bu değişikliklerden en önemlisi ziyaretçilerin sayfaları daha hızlı açmasıdır. PageSpeed ile birlikte web sitesi yükleme hızı SEO araştırmalarında önemli bir yer tutar.
Google PageSpeed Insights, web sitenizin yükleme hızını hem mobil hem de masaüstü sürümlerinde test etmek için tasarlanmıştır. Bunun dışında yükleme hızına etki eden tüm faktörleri detaylı olarak gösteren bir araçtır. Bir web sitesi yüklendiğinde ve bir kullanıcının ekranında göründüğünde, arka planda çalışan binlerce işlemi olabilir. Bu eylemler web sitenizin yüklenmesini hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyebilir. Google, yayınladığı araçları kullanarak hangi unsurların geliştirilebileceğini, iyi çalışabileceğini ve aktif olarak katkı sağlanabileceğini gösteriyor. Web sitesi yöneticileri ve geliştiricileri, Google PageSpeed Insights tarafından sağlanan verileri kullanır ve web sitelerinin performansını artırmak için birçok önlem alır.
Google PageSpeed Insights Ne İşe Yarar?
Web sitenizi inceleyerek ve çeşitli performansları gözden geçirerek bir derecelendirme sistemi oluşturur. Google'ın açık kaynak kodlu araçlarından biri olan Lighthouse, web sitenizin performansını, erişilebilirliğini, SEO performansını ve daha birçok alanını değerlendirir ve bir puan tablosu oluşturur. Bu derecelendirme sisteminde 90 veya daha yüksek bir derecelendirme geçer olarak kabul edilir. 50 ile 90 arasında bir puan, iyileştirme için yer olduğunu ve iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu gösterir. 50'nin altında puan alan siteler düşük performans gösteriyor. Google PageSpeed Insights'ta bir alan adını kontrol ederken araç önce Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu adlı bir veri kümesine bakar. Sabit durumda, First Contentful Paint En Büyük İçerikli Boyama, kümülatif düzen kaydırma verileri sağlar. Bu veriler, siteyi daha verimli hale getirmek için yöneticiler tarafından etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Google PageSpeed Insights Nasıl Kullanılır?
Hem geliştirici aracı hem de web sitesi olarak kullanımınıza sunulmuştur. Google PageSpeed Insights'ı kullanmak için https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights üzerinden arama motorunuzdan bir URL sorgusu yapabilirsiniz. PageSpeed aracı, Chromium tabanlı tarayıcılarda da mevcuttur. PageSpeed, açık kaynaklı Chromium altyapısına sahip tarayıcılar için Google'ın geliştirici araçlarının bir parçasıdır. Bu aracı tarayıcınızdan kullanabilmek için öncelikle ayarlar bölümünden geliştirici araçlarını etkinleştirmeniz gerekir. Tarayıcılarda bu işlemler sadece açık sekmelerde yapılabilir. Web siteniz açılıp dağıtıldıktan sonra geliştirici ayarlarını açmak için Makaleyi İncele'ye tıklayın. Günümüzde pek çok tarayıcıda bu işlemler genellikle F12 tuşu kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir. Geliştirici araçları menüsünün Deniz Feneri bölümüne tıklamanız yeterlidir. Değerlendirilecek kategoriler ve incelenecek cihazlar tarayıcının Lighthouse bölümünden seçilebilir. Bu seçimden sonra Rapor Oluştur seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Değerlendirme tamamlandıktan sonra ekranınızda bir PageSpeed raporu belirecektir.
Google PageSpeed Insights Ne İçin Kullanılır?
PageSpeed'in ilk kullanımlarından biri, masaüstü ve mobil cihazlarda web sitesi performansı hakkında bilgi almaktı. Raporlar sonucunda oluşan veriler sayesinde web sitemizi iyileştirip daha hızlı yüklenmesini sağlayabiliyoruz. Mobil web sitenizin yüklenmesi 3 saniyeden uzun sürerse, ziyaretçilerin %70'i web sitenizden ayrılacaktır. Bunun dışında Google'ın 2018 yılında yayınladığı Hız Güncellemesi, mobil cihazlarda web sitesi yükleme hızını hem Google arama bölümünün hem de reklamların doğrudan belirleyicilerinden biri haline getirdi. Mayıs 2020 güncellemesinden bu yana SEO sıralamalarında birçok değişiklik oldu. Bu değişiklikler ayrıca sayfa için kullanıcı deneyimi öğeleri ekledi. HTTPS desteği, mobil uyumluluk, güvenli erişim ve Önemli Web Verileri gibi yönler, bir web sitesinin SEO performansını etkileyen faktörlerdir.
Google PageSpeed Insights Verileriyle Neler Yapılabilir?
Web sitenizin farklı bölümlerini test etmenize yardımcı olur. Bu incelemelerden sonra önemli raporlar üretilir. Bu rapor, öncelikle web sitenizin yavaş yüklenmesine neden olan sorunları tanımlar. Sayfa performansını olumsuz etkileyen yönleri belirlemek ve bunları iyileştirmek için Google PageSpeed Insights verilerini kullanın. Web sitesinin arkasında gecikmelere neden olabilecek birçok detay bulunmaktadır. Bu sorunların nerede olduğunu ve nasıl oluştuğunu belirlemek için Google PageSpeed Insights'ı kullanabilirsiniz. Google PageSpeed Insights ayrıca gecikmelere neden olabilecek durumların nasıl giderileceği konusunda da birçok bilgi sağlar. Bu bilgileri web sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlamak için kullanabilirsiniz.
Google PageSpeed Insights Temel Özellikler
PageSpeed'in en temel özelliği, web sitenizin performansını nasıl ölçeceğinizi, işlerin nerede yanlış gittiğini, nelerin iyileştirilmesi gerektiğini ve işlerin nerede yanlış gittiğini gösteren önemli bir araç olmasıdır. Testten sonra oluşturulan raporlar, web sitesi yükleme süresine, veri paketi boyutuna ve yapılan istek sayısına bağlıdır. Testten önce hangi optimizasyon kurallarının uygulanacağını filtreleyebilirsiniz. Aşağıda Google PageSpeed Insights'ın bazı avantajları verilmiştir.
- Bu birçok farklı lokasyonu analiz etmede oldukça başarılı bir uygulamadır. Rekabet analizi için de kullanılabilir.
- Kullanımı çok kolay ve kullanıcı dostu.
- Hızlı sonuçlar.
- Web sitenizi detaylı bir şekilde analiz eder ve hız sorunlarını çözmek için birçok çözüm sunar.
- Sağladığı detaylı raporlar sayesinde web sitenizin performansını artırmanıza yardımcı olur.
- Sınırsız sayıda web sitesini analiz edin. Bu anlamda herhangi bir kota veya sınır yoktur.
- Hız puanınızı artırmak için bu aracı kullanabilirsiniz. Mobil veya masaüstünden farklı bir şekilde analiz edebilirsiniz.
- Javasciprt, CSS ve HTML koduyla ilgili hatalar hakkında ayrıntılı bilgi paylaşır.