Hosting ve SEO Arasındaki İlişki
Arama Motoru Optimizasyonu veya kısaca SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. SEO, web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasının en önemli parçasıdır. Arama motorları her geçen gün gelişiyor ve en güvenilir web siteleri en üstte görüntüleniyor. Günümüzde aramalarınızı yaptığınızda en üst sıradaki sitelere güvenebilirsiniz ve herkes en üst sıradaki siteleri tercih ediyor. Araştırmalar, Google ADS reklamları dışında ilk 5 arama motorunda yer alan web sitelerinin internet kullanıcıları tarafından güvenilir bir şekilde bulunduğunu gösteriyor. Arama motorları bir web sitesinde gezinirken çok seçici ve dikkatlidir. Web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda çıkması için yaptığınız işe SEO denir.
SEO çalışmaları Google algoritmasına göre yapılmalıdır. Anlamlı ve doğru bir SEO çalışması yapmak için Google'ın algoritmalarını ve güncellemelerini düzenli olarak takip etmeniz gerekir. Google algoritmasının daha etkili olması için oldukça sık güncellenmesi gerekiyor. Tüm güncellemelerle birlikte SEO araştırmamızda bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor. Küçük bir güncellemeyi kaçırdıysanız, ilk sayfadan 5. 6. sayfaya gidebilirsiniz.
Google'ın web sitelerini sıralarken dikkate aldığı en önemli kriterlerden biri web alanıdır. Bu ev sahipliği yapıyor. Web sitenizin tüm dosyalarının bulunduğu alana hosting adı verilir. Önemli dosyaları neden bilgisayarınızın sabit diskinde sakladığınızı düşünün. Bunun tek nedeni, dosyaların her zaman erişilebilir olmasını sağlamaktır. Bir web sitesi bir Word dosyasına benzer. Web sitelerinin hayatta kalabilmesi için onları barındıracak bilgisayarlara ihtiyaçları vardır.
Aradaki fark, hem sizin hem de ziyaretçilerinizin her zaman erişebilmesi için web sitenizin bulunduğu bilgisayarın düzenli olarak açılması gerektiğidir. Ev bilgisayarınızdan farklı olarak, bir web sitesini barındırmak, ev bağlantınızdan farklı bir bant genişliğine sahip herhangi bir ağ üzerinden İnternet'e bağlı bir cihaz gerektirir. Gerekli ekipman haftanın 7 günü 24 saat açık ve iyi çalışır durumda olmalıdır. Bu PC'lere ve İnternet sunucularına "hosting" denir. Ayrıca, barındırma ile ne demek istediğinize bağlı olarak. Bir web sitesini 7/24 aktif tutan, sitenin hızlı ve güvenilir şekilde çalışmasını sağlayan sistem. Bu hizmetleri dünyanın her yerinden sağlayan şirketler, web sitenizi bu sunucular üzerinde güçlendirir. "Barındırma nedir?" sorusuna da bu cevapta cevap verilecektir.
Hosting Neden Önemlidir?
Web sitesinin hızlı yaşayabilmesi ve çalışabilmesi için web sitesinin barındırıldığı sunucuya hosting denir. Bir web sitesini herkes için erişilebilir kılmak için bir ev bilgisayarı ve bağlantı yeterli değildir. Kendi sunucunuz için satın alabileceğiniz güçlü internet için yeterli bütçe ayırmak iyi bir fikir değildir. Bu düşünce size pahalıya mal olabilir. Bu nedenle en iyi seçeneklerinizden biri bir barındırma hizmeti kullanmaktır.
Hosting firmaları müşterilerinin web sitelerini veri merkezlerinde kendi sunucularında barındırmaktadır. Bunlar düzenli ve güvenli internet bağlantılarına ve son teknoloji güvenlik sistemlerine sahip oluşumlardır.
Alan Adı ve Transfer
Alan adı, web sitenizin adı ve adresidir. Bir ad ve bir uzantıdan oluşur. Kendi web sitenizi kurmak için çekici bir alan adı seçin, bir kayıt oluşturun ve alan adınızı kaybetmemek veya başkasına kaptırmamak için birçok yıllık yenilemeyi zamanında yapın. Ancak, bir alan adınız varsa, barındırma sağlayıcınız bunu kendisine veya seçtiğiniz başka bir şirkete aktarmanıza yardımcı olacaktır.
E-Posta Hizmeti; Bugün bir web sitesine ihtiyacınız olmayabilir, ancak profesyonel bir web sitesi isteyebilirsiniz. Bu bağlamda iki şeye ihtiyaç vardır: bir alan adı ve bir e-posta hizmeti. Böylece e-postanızı PC'nizde kurabilir ve ona her yerden veya bilgisayarınızdan erişebilirsiniz. Tüm barındırma sağlayıcıları, bugün yukarıdaki hizmetleri kolayca sunabilir. Ancak, barındırma hizmetlerimizle birlikte sunulabilecek ek hizmetler şunlardır:
SSL sertifikası; SSL sertifikası, ziyaretçilere web sitenizin güvenli olduğunu söyleyen bir sertifikadır. Bir SSL sertifikası, sertifikanın sahibi olan alan adını, bir sona erme tarihini ve sertifikayı sağlayan şirketin adını içerir. Tarayıcınız web sitesine bağlandığında, otomatik olarak SSL sertifikasını alır ve size her şeyin yolunda olduğunu söyler. Google Chrome'dan gelen "Güvenli Değil" uyarıları, Google web sitelerinin güvenlik standartlarını yükseltir.
SEO Araçları
SEO, web sitenizin mümkün olan en iyi konumda olması için çok önemlidir. En çok tıklanan bağlantılar Google'da ilk 3 organik arama sonucunda yer alır. Web sitesi sıralamasını ve kaliteli SEO araştırmasını iyileştirmek, web sitesi popülerliğini ve profesyonelliğini artırır.
Güvenlik: Web sitesi güvenliğini evinizin alarm sistemi gibi düşünebilirsiniz. Bu sistemler olağandışı durumlar oluştuğunda uyarır ve uyarı gönderir.
İçerik Dağıtım Ağı (CDN): Coğrafi olarak dağıtılmış bir proxy sunucuları ve büyük veri merkezleri ağına içerik dağıtım ağı denir. Bu sunucular, web sitenizin resimlerinin, CSS dosyalarının ve Javascript içeriğinin saklanmasını sağlar. Web sitenize gelen tüm ziyaretçiler içeriği en yakın sunucuda görür. Bu, daha hızlı web sitesi yükleme süreleri, daha iyi kullanıcı deneyimi ve harika kullanıcı deneyimine sahip web siteleri ile sonuçlanır.
Firmanıza Uygun Olan Hosting Hizmetini Nasıl Seçebilirsiniz?
Sizin ve işletmeniz için doğru barındırma hizmetini seçerken akılda tutulması gereken bazı şeyler vardır. Aşağıdaki gibi açıklanabilir.
- Web Alanı: Bu alan internet üzerinde web sitenizi barındırmak için ayrılmış alandır. Web alanınızı dikkatlice inceleyin. Bunun nedeni, her barındırma planının farklı boyutlarda depolama alanı sunmasıdır.
- E-posta Hesapları: Hosting paketiniz içerisinde oluşturabileceğiniz e-posta hesaplarının sayısıdır. Temel plan bile 10'dan fazla e-posta hesabı sunar. Gelişmiş planlar, sınırsız e-posta hesabı açmanıza izin verir.
- Denetim Masası: Tüm hizmetleri ve uygulamaları Denetim Masası'ndan yönetebilirsiniz. E-posta hesapları oluşturabilir, uygulamalar yükleyebilir ve alan adlarını yeniden yönlendirebilirsiniz. Kontrol panelinin kullanımının kolay olması önemlidir. Barındırma sağlayıcıları genellikle cPanel veya Plesk hizmetleri sunar. Yukarıdaki kontrol panelleri en çok tercih edilenlerdir ve günümüzde en kaliteli kontrol panelleri olarak kabul edilmektedir. Barındırma sağlayıcıları ayrıca kendi kontrol panellerini de sunar. Bu rotaya başvurmadan önce bir deneme süresi talep etmenizi öneririz.
- Aylık Aktarım: Sitenin bir ayda kullanıcıya aktardığı toplam veri miktarıdır. Örneğin, 10 KB'lık bir web sitesini ziyaret eden iki kullanıcının açıkça 20 KB'yi aktarması gerekir. 10'dan fazla ziyaretçi için gerekli transfer oranı 100'dür.
- Veritabanları: Paylaşılan barındırma planınızda bulunan veritabanlarının sayısı çok önemlidir. Bu sayı, sunucunuzda kaç tane web sitesi barındırabileceğinizi belirler. Seçtiğiniz barındırma hizmetine bağlı veritabanları aracılığıyla sınırsız veri tabanı değişimi.
- Taşıma Garantisi: Barındırma sağlayıcıları genellikle web siteleri için zamanın %99,99'unda erişim garantisi sunar. Bu bilgiler genellikle barındırma planınızın ürün açıklamasına dahil edilir. Ancak, Hizmet Düzeyi Sözleşmemiz hakkında bilgi almanızı öneririz. Bunun nedeni, barındırma sağlayıcısının söz verilen süreyi karşılamaması durumunda size geri ödeme yapmasıdır.
- Teknik Destek: Teknik destek, günümüzde mükemmel hizmet sunan barındırma sağlayıcıları söz konusu olduğunda birçok insanın seçimini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bilinmeyen bir sorun nedeniyle web siteniz kapalıysa ve bu konuda hızlı bir yanıta ihtiyacınız varsa, teknik bilgiye sahip ve sizinle aynı dili konuşan bir servis sağlayıcı ile görüşmek ve iletişim kurmak istersiniz.
- Fiyat: Bu nokta, kararınızda en önemli faktör gibi görünmemelidir. Ucuz sunucuların genellikle pahalı olduğunu unutmayın. Web sitenizin bir e-ticaret platformu varsa bu daha da önemli hale gelir. Bunun nedeni, barındırma hizmetleriyle ilgili kısa vadeli sorunların bile size çok pahalıya mal olabilmesidir.
- Barındırma: Sağlayıcılarının teknik özelliklerini inceledikten sonra, en kaliteli ve size en uygun olanı seçin. Ardından, seçtiğiniz barındırma sağlayıcılarının fiyatlarını karşılaştırdıktan ve teknik özelliklerine göre nitelendirdikten sonra doğru barındırma sağlayıcısını bulun.
- Ek Hizmetler ve Ekstralar: Sağlayıcıları karşılaştırın. aralarındaki farkları belirleyiniz. Sundukları hizmetleri, farklı şekillerde sunulan barındırma hizmetleri ve hizmet kalitesi açısından inceleyin. Farklı ülkelerde veri merkezleri bulunanlara bir göz atın, bu hizmetleri satmadan önce deneme süresi teklif edin, deneme sürecinden yararlananları kaçırmayın.